Endüstriyel uygulamaların öneminin arttığı ve son zamanlarda bu yönde yapılan çalışmaların teşvik edildiği sanayi alanında sağlanan kolaylıkların farkında olmak ve bilinçli bir şekilde gelişim gösterebilmek için bazı konuların bilinmesi gerekir. Çünkü özellikle sanayide kullanım alanı bulan ve genel kabul gören teknolojilerin kullanımı ile beraber teknolojinin endüstri ile buluşması daha kolay olmaktadır. İşte bütün bunları göz önüne aldığımız zaman son zamanların popüler konusu PLC uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmanız amaçlanarak bu yazı hazırlanmıştır.

PLC Nedir?

Günümüzde gerek endüstriyel sahada gerekse eğitim alanında adını sıklıkla duyduğumuz PLC, İngilizce Programmable Logic Controller, Türkçe olarak ise Programlanabilir Kontrol Cihazı olarak ifade edilir. Ne işe yaradığını açıklayacak olursak, algılayıcılardan alınan bilginin PLC hafızasında yer alan PLC program yapısına göre işlendiği ve sonucun iş ya da işlemleri gerçekleştirecek elemanlara aktarıldığı mikroişlemci bir tabanı olan cihazdır.

Scada Nedir?

Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin ilk harfleri ile oluşturulan SCADA; “Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama” sistemi olarak adlandırılmaktadır. SCADA sistemleri geniş alana yayılmış tesislerin tek bir merkezden bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarla izlenebildiği bir sistemdir ve temel olarak bir yazılımdır. Tek bir cihazdan kullanılabileceği gibi ağ bağlantılarıyla birden fazla bilgisayar ve taşınabilir cihazla kontrol ve izleme yapılabilir.

SCADA Sistemlerinin Başlıca Özellikleri

  • Grafik Arayüz
  • İzleme Sistemi
  • Alarm Sistemi
  • Veri Toplama, Analiz ve Raporlama Sistemleridir.

Endüstriyel PC Nedir?

Bir IPC (Endüstriyel Bilgisayar) ile standart bilgisayarın teknik özellikleri ve çalışma mantığı çoğu zaman aynıdır. Mikroişlemci ve RAM tipi, depolama ortamı, arabirim bağlantı noktaları, ekranlı Panel PC’ler için renk derinliği, ekran çözünürlüğü, görüntü oranı vb. özellikler evlerimizde kullandığımız kişisel bilgisayarlarımız ile birebir aynı şekilde kurgulanır ve isteğe göre seçilir. Fakat fabrikalarda evlerimiz kadar temiz ve tozsuz bir ortamın yaratılamaması, evlerimizde bir bilgisayarı 24 saat çalıştırmak gibi bir zorunluluğumuzun olmaması veya evlerimizde amperlerce akım çekerken bir yandan da ortamda ağır manyetik etki yaratan makinelerin çalışmaması gibi konular bilgisayar dizaynı konusunda ‘endüstriyel’ etiketini yarattı ve artık günümüzde tamamen ayrı olan bir endüstriyel pazar oluşturdu.

Yaskon Otomasyon

Uygulamalar